ico-home    ico-sitemap    ico-mail  

Тамақтану сұрақтары бойынша

2014 жылдан бастап депутаттар мен мектеп директорлардың ұсыныстары бойынша қызмет көрсетушіні таңдау, мектептегі тамақтану өнімдері мемлекеттік сатып алу жүйесінен азық-түлік сапасына әсер ететін баға демпингіне және мектеп провайдерлерінің мектеп директорларына тікелей бақылау болмағандықтан жойылды.

Бүгінгі күні орта білім беру ұйымдарында оқитын оқушыларға арналған тамақтануды ұйымдастыруға және жетім балалар мен ата-анасының қамқорлығынсыз қалған балаларға арналған мектепке дейінгі ұйымдарға тәрбиеленіп жатқан балаларға арналған тамақ өнімдерін сатып алу тәртібі әзірленді (Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің 2018 жылғы 31 қазандағы бұйрығы № 598).

Балалардың тамақтану сапасы мен қауіпсіздігіне кепілдік беру үшін Ережеде бұл қызметті білікті кадрлармен (тәжірибелі, біліктіліктер, технологтар, диетологтар, позитивті сипаттамалар, өз тамақ өнімдерін өндіру, энергияны үнемдейтін жабдықтар) жоғары сапалы қамтамасыз етуге дайын провайдерді іріктеу критерийлері қарастырылған.
      Сонымен қатар Ережеге сәйкес конкурстық комиссияларға ҮЕҰ және ата-аналар қауымдастығының өкілдері, қамқоршылар кеңесі, сондай-ақ қоғамдық денсаулық сақтау аумақтық органдары кіреді.
Жаңа және табиғи өнімдерді жеткізушілерді пайдалануды қамтамасыз ету үшін Ережелер тауарларды жеткізушілерге азық-түлік өнімдерін (шаруа немесе ферма, жылыжай, т.б.) ұйымдастыру және отандық өндірушілердің азық-түлік өнімдерін сатып алу үшін пайдаланылатын тамақ өнімдерін өндіру үшін қосымша балл алуды қамтамасыз етеді.
       Ыдыс-аяқтың, тамақ өнімдерінің және аспаздық өнімдердің тұтыну қасиеттері, олардың органолептикалық қасиеттері, технологиялары мен өндірістік шарттары Еуразиялық экономикалық одақтың техникалық регламенттеріне балалар үшін азық-түлік қауіпсіздігі тұрғысынан сәйкес келуі керек.
      Жеткізушінің келісімшартты бұзған немесе дұрыс орындамаған жағдайда, келісім-шарт сотқа жүгінеді және осы жеткізуші әділетсіз деп танылады (ҚР БжҒМ 2018 жылғы 31 қазандағы № 599 бұйрығы).
2015 жылы студенттердің жекелеген санаттарына жоғары сапалы тамақтануды қамтамасыз ету мақсатында Министрлік Қазақ тағамтану академиясымен бірлесе отырып, балалардың жас ерекшеліктерін ескере отырып, бір рет қолданылатын мектеп тағамдары үшін бірыңғай нормалар әзірледі (12.03.2012 ж. ҚР № 320 толықтырулар енгізілді).
        Бұл стандарттар балаларға денеге қажетті микроэлементтерді: витаминдер, минералдар мен микроэлементтерді алуға мүмкіндік береді.
2018 жылы Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің «Денсаулық сақтауды дамытудың» 2016-2019 жылдарға арналған мемлекеттік бағдарламасын іске асыру аясында, сондай-ақ білім беру ұйымдарының студенттерінің денсаулығына деген қызығушылығын арттыру мақсатында Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігі білім беру мекемелерінде бірыңғай диеталық стандарттарды әзірледі.
       Бұдан басқа, Министрлік Қазақстан Республикасының Қаржы министрлігімен бірлесіп мемлекеттік сатып алу порталы арқылы тендерлік процедураларды электронды форматқа көшіру мәселесі бойынша жұмыс жүргізуде.
      Бүгінгі таңда заң мектептің қызметкерлері мен ата-аналар қауымдастығының қызметтерін көрсетуге тұрақты түрде бақылау жасау мүмкіндігін қарастырады. Әрбір мектепте балалардың тамақтануын қадағалау жөніндегі комиссия бар. Комиссияны мектептің директоры басқарады, құрылымға медбике мектебі, мұғалімдер, ата-аналар комитетінің мүшелері, қамқоршылар кеңесі кіреді.
      Бүгінгі таңда заң мектептің қызметкерлері мен ата-аналар қауымдастығының қызметтерін көрсетуге тұрақты түрде бақылау жасау мүмкіндігін қарастырады.Әрбір мектепте балалардың тамақтануын қадағалау жөніндегі комиссия бар.Комиссияны мектептің директоры басқарады, құрылымға медбике мектебі, мұғалімдер, ата-аналар комитетінің мүшелері, қамқоршылар кеңесі кіреді.
      Тамақтану ережесіне сәйкес қызмет көрсетуші орта білім беру ұйымының жетекшісіне өздерінің сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын құжаттары бар студенттерге арналған тамақ өнімдерінің қолданылған тізімі туралы ай сайын ақпаратты ұсынуы тиіс.

        Дайын тағамдардың сапасын сенсорлық бағалау күн сайын медицина қызметкері немесе жауапты адам, күнделікті ыдыс-аяқ пен аспаздық өнімдердің органолептикалық бағалау журналына жазылады.
Осылайша, қазіргі уақытта мектеп әкімшіліктеріне балалар тамақтану сапасына әсер ететін барлық қажетті тұтқалар әзірленді. Бүгінде білім беру ұйымдары басшыларының (бас тарту комиссияларының төрағалары) жауапкершілігінің деңгейі бірінші кезекте мойындалуы керек.
      Осыған байланысты Министрліктің мектептегі азықтандыру сапасын жоғарылатудағы негізгі бағыты сапалы тамақтануды бақылау жөніндегі аттестациялық комиссиялардың жұмыс тәртібін кеңінен ақпараттық қамтамасыз ету болып табылады. Сонымен қатар, студенттер мен олардың ата-аналарына балалардың тамақтануын ұйымдастырудағы бұзушылықтарды анықтау бойынша әрі қарай әрекет ету туралы ақпарат беру.

Бөлім жаңалықтары

Конкурс туралы хабарландыру

Жаңалықтар222019-08-23 12:10:00

«Сәтбаев қаласының білім бөлімі» ММ, 101301, Қарағанды обл., Сәтбаев қаласы, Қ.И. Сәтбаев атындағы даңғылы 111, электрондық мекен-жайы: satpgoo@mail.ru, интернет ресурсының мекен-жайы: satpaev-obr.gov.kz (конкурсты ұйымдастырушының атауы, пошталық және электрондықмекен – жайлары) 2019 жылдың 23 тамызынан 16 қыркүйекке дейін жекеменшік білім беру ұйымдарында мектепке дейінгі тәрбие мен оқытуға мемлекеттік білім беру тапсырысын орналастыру бойынша енгізілген жаңа 50 орынның жұмыс істеуіне конкурс өткізу туралы хабарлайды.

Read more